Her Kimlik Bir Blockchain

Ahmet Usta
3 min readSep 19, 2024

--

Gerçek Dünya Varlıklarının Tokenize edilmesi Blockchain dünyasının en heyecanlı konu başlıklarından birisi. Daha heyecanlı olanı ise benzersiz bir gerçek dünya varlığı olan her kimliğin kendi başına bir Blockchain ağına dönüşmesi.

2008 yılında Bitcoin ile doğan blockchain, dijital para birimlerinin ötesine geçerek çok daha geniş uygulama alanlarına sahip bir temel teknolojiye dönüştü. Bitcoin, aracılara gerek duymayan bir dijital varlık üretimi, dağıtılması ve transferi için eşler arası (P2P) bir ağ önerisiyle başladı, ancak Ethereum ve benzeri platformlar, bu teknolojinin potansiyelini genişletti. Avalanche blockchain ağı yakında gerçekleşecek bir dizi güncelleme kapsamında hayata geçireceği Avalanche9000 vizyonu ile çok daha fazlasını vadediyor. Teknolojik devrim beraberinde medeniyetin bileşenlerini yeniden tanımladığımız bir dünya yaratma potansiyeli taşıyor.

Avalanche9000: Ölçeklenebilirliği ve Esnekliği Yeniden Tanımlamak

Avalanche9000, Avalanche ağında bugüne dek gerçekleşen en büyük güncellemelerden birisi olarak tanımlanıyor ve geliştiricilerin kendi Layer 1 (L1) blockchain ağlarını dakikalar içinde ve şu anda rakipsiz maliyetler ile kurmalarını vadediyor.

Kendisini tanıdığım ilk günden bu yana Ava Labs’ın kurucularından ve CEO’su Emin Gün Sirer’in ısrarla vizyonu tüm dünya varlıklarını tokenize edebilecek bir teknoloji geliştirmekti. Genellikle kripto ekosisteminde bu vizyon sadece finansal enstrümanların tokenize olması şeklinde anlaşılsa da aslında, benim açımdan çok daha fazlasını ifade ediyor. Dünya üzerindeki varlıkları medeniyetlerimizi inşa ederken anlamlı kılan insan aklı olduğuna göre, insanları tanımlayan kimlikleri bu süreçten ayrı düşünemeyiz.

Kimlik Kavramı ve Değer İfadesi

Her bireyin kimliği, varlık dünyasına adım attığı andan itibaren oluşur ve hayatı boyunca eğitimi, sosyal çevresi, iş hayatı, tecrübeleri, becerileri gibi sayısız unsurlarla gelişir. Kimlik sadece devletlerin bireyi tanımlamak için ürettiği resmi bir belge değildir. Bireyler yaşamları boyunca pek çok sosyal kimlik geliştirir. Bunların bazıları belirli bir süre sonunda son bulurken, bazıları resmi kimlikle birlikte paralele şekilde varlığını sürdürür. Bireye bağlı bu kimlikler finansal olduğu kadar finansal olmayan unsurlar ile sürekli değer yaratır. Üstelik bu değer bireyin yaşamı ile sınırlı değildir, fani bedenlerimiz yaşam sürecini tamamladıktan sonra yaşam boyu kimliklerimiz ile eşleşen çıktılar varlığını sürdürmeye ve insanlık için değer üretmeye devam edebilir.

Maalesef dijital bir çağda yaşadığımızı düşünüyoruz ancak kimliklerin varoluş süreçlerinde yarattığı değerlerin pek çoğu için taşıdıkları gerçek potansiyeli açığa çıkartamıyoruz.

Blockchain teknolojisi temelinde aracısız bir güven protokolü olmanın ötesinde bizlere kimliklerimizi eşsiz birer blockchain ağına dönüştürüp tüm potansiyelini açığa çıkartma imkânı sunabilir.

Her Kimlik İçin Benzersiz Bir Blockchain

Bireyin temel kimliği oluştuğu anda bu kimlik ile eşleştirilmiş benzersiz bir blockchain ağı yaratmak artık hayal değil. Bu ağda, kişinin yaşamı boyunca gerçekleştirdiği sosyal ve ticari etkileşimlerinden doğan tüm değerler olaya, sürece ve zamana bağlı farklı birer token (belirteç) yaratmak için de kullanılabilir. Bu belirteçler önceden standartları belirlenmiş akıllı sözleşmeler ile yönetilerek, gerçek zamanlı verilere dayanan ve yapay zekâ algoritmalarıyla etkileşim halinde bir akış yaratılabilir. Böylece kimlik ile eşleşen eşsiz bir blockchain ağında kişinin yaşamı ile paralele şekilde üretilen belirteçler, diğer kimliklere ait benzersiz blockchain ağlarındaki belirteçler ile etkileşime geçerek takas edilebilir.

Şu ana dek okuduklarınızın hayal gücünüzün sınırlarını zorladığına eminim. Milyarlarca farklı blockchain ağında üretilen sonsuz denilebilecek sayıdaki belirteçlerin, sayısız farklı etkileşiminden bahsediyoruz. Farklı senaryolara göre eşsiz blockchain ağlarının halka açık veya özel yapılar şeklinde davrandığı, kişinin mahremiyeti ve özel verilerinin korunurken ticari ve sosyal etkileşimlerinin yapay zekâ destekli algoritmalar ile belirteç etkileşimleri ile yönetildiği bir dünya…

Algoritmalar ve Güven Protokolü Üzerine Kurulu Bir Gelecek

Yukarıda bahsettiğimiz yaklaşım bugün için hayal gibi görünmekle birlikte teknolojinin imkânsız gibi görünen güçlüklerin altından kalkabileceğinden eminiz. Bir güven protokolü olarak kimlik tabanlı benzersiz blockchain ağları ve bunların üzerindeki işlemler geleneksel finansal sistemlerin yerini kolaylıkla alabilir. Her şeyin parasal bir değer ifade ettiği ama paranın hiç konuşulmadığı bir sistem. Devletlerin, şirketlerin ve bireylerin bu ağlar üzerindeki etkileşimleri sayesinde medeniyetlerin yeniden tanımadığımız bir dünyaya doğru ilerliyoruz. Bizim ömrümüz bunu görmeye yetecek mi emin olamıyorum ancak emin olduğum şey okuduklarınızın teknik bir problemden çok bir anlayış değişimi gerektirmesi, bunun tek ilacı ise zamanın kendisi.

Originally published at https://ahmetusta.com on September 19, 2024.

--

--

Ahmet Usta
Ahmet Usta

Written by Ahmet Usta

Kaynağından alıcısına bilgi ulaştıran kişi. Faydalı ve güncel, içerik üreticisi.

No responses yet